Kommer elektrifieringen att fortsätta?

De senaste åren har det gått snabbt. Idag pratar alla om elektrifiering. För bara några år var det annat ljud från biljättarna. Bland annat Volvo Cars som var tydliga och sa att rena elbilar inte var något de satsade på. Även flera andra stora biltillverkare sa att elbilar var något som inte kommer att fungera för den breda massan. Idag är det andra toner. Nästan alla biltillverkare har gått ut med att de satsar stora pengar på elbilar och andra fossilfria drivlinor. Istället för att som för några år sedan tävla om antalet cylindrar, pratar de istället om hur miljövänliga fordon de har.

Denna utvecklingen är till viss del att tacka Tesla som på ett framgångsrikt sätt har lanserat sina elbilar runt om i världen. Även Volkswagen har på ett motvilligt sätt drivit på denna utvecklingen genom att dieselgate-skandalen blev känd. Det var år 2015 det blev känt att Volkswagen medvetet fuskat i tester så att deras dieselmotorer som egentligen släppte ut mycket mer giftiga avgaser ändå blev godkända under dessa tester. Denna skandalen har fått motsatt effekt mot som var menat. Istället har det medfört att reglerna har skärpts så pass mycket att det är dyrt att stanna kvar vid fossildriva motorer. Idag satsar Volkswagen istället mycket pengar på elektrifiering, kanske mycket till stor del för att tvätta bort den smutsiga stämpeln de fick på grund av dieselgate-skandalen.

Det är dock inte bara inom biltillverkare detta skifte har skett. Ett annat område där mycket har skett de senaste åren är mopeder. I Sverige är kanske utsläppen från mopeder inte något större problem. Men alla som har varit i t.ex. Vietnam vet att en omställning till miljövänliga mopeder och motorcyklar hade betytt mycket för både klimatet i helhet och den lokala miljön där de körs.

Mycket tack vare den utveckling som har skett inom bilindustrin sker nu även omställningen inom mopeder. Redan nästa år beräknas betydande andel av de mopeder som säljs i Sverige vara elmopeder. Företaget kopenscooter.nu, som är en ledande återförsäljare i Sverige, räknar med att redan nästa år kan antalet sålda elmopeder överskrida antalet sålda bensinmopeder.Det finns dock en del att tänka på vid inköp av en elmoped och kunskapen hos Sveriges befolkning är inte på samma nivå som för bensinmopeder. Därför kan det vara bra att göra lite efterforskningar innan köp. Det finns bland annat olika sorters batterier,motorer och så vidare. Därför kan denna bäst i test elmoped guide komma till stor nytta.

Hur som helst transportindustrin är på väg åt en mer hållbar framtid. Den utvecklingen har gått snabbt de senaste åren och lär inte sakta ned. Detta skifte kommer förmodligen att skörda sina offer, precis som det brukar ske vid stora teknikomställningar. Paralleller kan bland annat dras med den stora kameratillverkaren Kodak som inte lyckades att ställa om från traditionella kameror till digitalkameror. Men för att svara på frågan, elektrifieringen kommer garanterat att fortsätta, men om det är batterifordon som kommer att dominera i framtiden är svårt att svara på.